Последният срок, в който земеделците могат да редактират подадените заявления за директни плащания без да търпят санкция за промените, изтича днес.

От утре до 10 юни промени също са възможни, но стопаните ще бъдат наказвани с отнемане на част от сумата заради закъснението.

От 1 март земеделските стопани започнаха да подават заявления за подпомагане с директни плащания и преходна национална помощ за кампания 2022-ра. Срокът за подаване на заявленията изтече на 16 май.

11 млн. евро дава ЕС на земеделците ни заради войната в Украйна

До края на днешния работен ден обаче фермерите могат да правят редакции без санкции в подадените заявления и в приложените документи, включително да добавят допълнителни схеми и мерки, както и земеделски парцели или животни по заявените мерки.

istock
istock

Тези, които са пропуснали да си подадат заявленията, могат да го направят до 10 юни, но ще им бъде начислено намаление на полагащите им се плащания в размер на един процент за всеки работен ден закъснение.

След 10 юни заявления за подпомагане не може да бъдат подавани, припомнят експертите от фонд "Земеделие".

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg