размер на шрифта:

Работим до 4 май за правителството тази година

Денят на свобода от правителството е символична дата, на която гражданите ще спрат да работят за правителството и ще започнат да работят за себе си

07.01.2011| Коментари Новини3| видяна 7027
Новини

До 4 май ще работят българите, за да си платят данъците през 2011 г., съобщи за Дарик икономистът от Института за пазарна икономика Петър Ганев. 

Денят на свобода от правителството е символична дата, на която гражданите ще спрат да работят за правителството и ще започнат да работят за себе си. Тя показва кога държавната хазна ще се попълни, ако всичко изработено бъде моментално изземвано.

През тази година българите ще изработят средно по 211 млн. лв. за един календарен ден, следователно според заложеното в тазгодишния бюджет са ни необходими 124 дни, за да се изработим предвидените 26.2 млрд. лв. приходи в бюджета, обясни Петър Ганев.

Денят е много по-рано от годините преди икономическата криза заради ревизията на данните за брутния вътрешен продукт и заради  “появата на бюджетния дефицит, който на практика намесата на държавата ни намалява, но чисто като приходи към БВП, те получават по-малко, тъй като останалото си се насвива с дефицита, а не като се взема от данъкоплатците.”

Това обаче не означава, че именно данъкоплатците няма да покрият този дефицит. “Това са нещо като дни за отработване, тоест рано или късно ние ще трябва да отработим тези дни. Може да е следващата година, може да е след няколко години, но така или иначе ще бъдат отработени и парите, които сега се харчат на хартия, ще бъдат върнати”, обясни икономистът.

За тази година остават 10 допълнителни дни, през които трябва да се работи за правителството, за да се попълни дупката в хазната. Според Петър Ганев е възможно дефицитът през 2010 г. да е по-малък от очакваното, но е по-важно “когато се изчисли по европейската методология дали ще бъдем над или под трите процента, тъй като това е тази точка на пречупване, която или би ни дала тласък, или би ни оставила в същото положение”.

По европейската методология в бюджета за 2010 г. е заложен дефицит от 3,8 % от брутния вътрешен продукт.

Pariteni.bg Източник:Дарик Снимки:sxc.hu

Коментари

За да коментираш трябва да си регистриран потребител

Водещи новини

Новини

Поскъпване на парното до 108% искат топлофикационни дружества

Един от основните им аргументи е поскъпването на въглеродните емисии, които те плащат

Новини

Депутатите затегнаха режима за получаване на социални помощи за деца

Те гласуваха окончателно промени в Закона за социалното подпомагане

Банкови продукти

Със съдействието на