Италия одобри еднократен данък от 40 на сто върху печалбите на банките от по-високите лихви и планира да използва постъпленията, за да подпомогне хората с ипотечни кредити, предаде Ройтерс. Този ход доведе до спад на акциите на банките. 

Рязко повишилите се лихвени проценти доведоха до рекордни печалби за банките, тъй като кредитните институции можеха да повишават стойността на кредитите , като същевременно задържаха изплащането на по-високи ставки върху депозитите.

Страни като Испания и Унгария вече наложиха данъци върху непредвидените печалби в сектора.

Италия ще въведе данък само за 2023 година. Тя ще обложи с данък от 40 на сто нетния процентен марж на банките или приходите им от разликата при лихвените проценти при кредитите и депозитите.

95% от европейските банки са отчели печалби над пазарните прогнози

Анализатори от "Банк ъв Америка" (Bank of America) прогнозираха, че правителството може да събере между 2 и 3 милиарда евро от данъка, което ще струва на банките между 2 и 9 на сто от постъпленията им.

Акциите в италианския банков индекс се сринаха със 7,5 на сто в ранната търговия, а на водещата банка "Интеза Санпаоло" (Intesa Sanpaolo)  с 8 на сто.

istock
istock

Италианското даясно-популистко правителство нееднократно критикува банките, че не успяват да прехвърлят и върху вложителите по-високите постъпления, но предприе действия едва, след като банките обявиха в началото на август поредните рекордни постъпления.

"Човек просто трябва да се вгледа в печалбата на банките за първата половина на годината, за да си даде сметка, че не говорим за няколко милиона, а за милиарди евро", каза късно вчера на пресконференция в Рим вицепремиерът Матео Салвини.

"Истината е, че тежестта от стойността на парите е нараснала двойно за домакинствата и компаниите, а това, което притежателите на текущи сметки получават със сигурност не се  е удвоило", заяви Салвини. Той добави, че има огромна разлика между лихвите при заемите и депозитите.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg