Вярно ли е, че не може да обслужвате повече от един кредит едновременно? Или че с кредиторите никога не знаете колко пари ще върнете?

Съществуват редица погрешни схващания относно бързите заеми, които често се разпространяват от лица, попаднали на некоректна фирма. С помощта на Vivus искаме да опровергаем най-разпространените митове, свързани с вземането на кредит онлайн. В следващата статия сме отделили внимание на седем от тях.

1. Никога не знаете колко пари ще върнете

Не сме съгласни с това твърдение. Когато кандидатствате за кредит онлайн от надеждна и проверена компания, няма начин да не разберете колко точно пари трябва да върнете в края на периода. В договора ясно са описани подробностите, свързани с обслужването на заема, включително размерът на сумата за връщане, падежната дата и продължителността на плащане.

Много често ще намерите калкулатор на сайта на кредитора, с помощта на който можете сами да изчислите тези аспекти. Ако в договора не е изрично упомената сумата за връщане, най-добре е да се обърнете към друга фирма, предлагаща прозрачни условия.

2. Ако се стигне до бърз кредит, значи нямате пари

Това не е вярно. Някои хора се възползват от малки заеми, за да направят по-голяма покупка, за която иначе биха чакали с месеци, докато съберат достатъчно спестявания. По този начин те получават необходимия продукт или уред точно когато имат нужда от него, а след това имат възможност да изплатят дълга си за съответния избран от тях срок, без да разклатят финансовото си състояние.

3. Не може да имате повече от един кредит онлайн в даден момент

Няма причина да не можете да получите повече от един бърз кредит, ако разполагате с достатъчно доходи, с които да покривате задълженията си. Никой няма да ви спре да кандидатствате отново за заем. Преди да бъдете одобрени, компанията ще направи оценка на финансовото ви състояние. Ако тези оценки са на ваша страна, няма да има пречка да получите средствата.

Така например, ако сте теглили заем за малък ремонт у дома и междувременно колата се повреди, имате възможност да вземете още един заем.

iStock/Getty Images

4. Процесът по кандидатстване и получаване на отговор е бавен

Съществува погрешното схващане, че кандидатстването за кредит онлайн отнема много време, а отговорът на заявката е дори по-бавен. Истината е, че попълването на заявлението става за 5-10 минути през смартфон, таблет или компютър, като на всяка стъпка е обяснено какви данни се изискват. Освен това ви трябва единствено лична карта, за да може да бъде завършена процедурата.

Обикновено обработката на документите се извършва в рамките на 15 минути, особено ако е избрана опцията за бързо разглеждане. Кредиторът се свързва с клиента, за да уточни някои детайли и да предостави допълнителна информация, ако е необходимо. След това идва и окончателното становище.

5. Лихвите са твърде високи

Още едно невярно твърдене. Истината е, че конкуренцията между кредиторите е висока. Затова, преди да кандидатствате за кредит онлайн, е препоръчително да направите кратко проучване на различните фирми на пазара. Ще забележите, че лихвените проценти варират на различните места. Повечето от тях предлагат калкулатор, с който да изчислите основните параметри на кредита като крайна сума на плащане, период на погасяване и лихва.

След като се запознаете с тази информация, сравнете различните оферти и направете своя избор.

6. За заем кандидатстват само хора с високи доходи

Последният мит, свързан с вземането на кредит онлайн, е, че трябва непременно да имате високи доходи, за да се възползвате от тази услуга. Не можем да отречем, че добрите доходи водят до по-лесно одобрение за кредит. Но това не означава, че ако вашите доходи са ниски, ще ви бъде отказан заем. Най-важното съображение е дали сте в състояние да покривате задълженията си, като същевременно ви остават достатъчно средства, за да живеете нормално.