БНБ определи осем банки като системно значими институции. Управителният съвет на банката   определи и ниво на буфер за тези осем значими банки на индивидуална и консолидирана основа, приложим към общата стойност на рисковите експозиции, в размер, както следва:

Буферът е макропруденциална мярка с превантивен характер, която е насочена към банките със системна значимост. Целта на буфера е да укрепи капацитета на банките за поемане на загуби, като по този начин се ограничи прехвърлянето на рискове от потенциална стресова ситуация в системно значима банка към други кредитни институции или банковата система като цяло.

БНБ обяви рекордна лихва за октомври

Чрез по-високите капиталови изисквания се засилва устойчивостта на системните институции към неблагоприятни шокове и се подсигурява нормалното функциониране на банковата система дори във време на значителни неочаквани бъдещи загуби.

​​​​​​​
БНБ
БНБ


В съответствие Наредба № 8 на БНБ оповестяването на решението се извършва един месец след уведомлението до Европейския съвет за системен риск, посочват от банката.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg