Българската народна банка БНБ повишава отново основния лихвен процент. Така считано от 1 февруари 2023 г. той ще бъде в размер на 1.82 на сто. Това е поредното – пето по ред увеличение на основната лихва. От 1 януари тя беше повишена на 1,42%, а от 1 декември на 1.30%. През октомври тя беше определена на 0,49%, а през ноември се повиши до 0,59%.
 
Основният лихвен процент за последно е бил различен от 0,00 на 1 януари 2016 г., когато беше 0,01%.
 
Стойността на основния лихвен процент има значение, но само при някои ограничени случаи. Най-вече ОЛП се използва за изчисляването на наказателната или законната лихва при забава. Изчисляването се прави, като се добави 10% към основния лихвен процент.

Ново повишение на основната лихва

Основният лихвен процент (ОЛП) е инструмент, чрез който се регулира и измерва стойността на паричната единица в икономиката на една държава. Неговият размер се определя от Централната банка.

istock
istock

Когато основният лихвен процент се повиши, обикновено това се случва при силна икономика, с цел тя да се балансира. По този начин се регулира и инфлацията.

Централната банка намалява размера му, когато икономиката е затруднена и има необходимост от подпомагането й. Това се прави с цел да се стимулира тегленето на кредити и да се осигурят нови работни места.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg