Общо 13 възпоменателни монети ще бъдат отлети през тази и следващите две години по програмата на Българската народна банка (БНБ), съобщи централната банка на сайта си. Продължава традицията да се емитират монети, с които да се отразяват важни исторически събития и личности.
 
Само през тази година ще бъдат изсечени пет монети. Четири от тях са с номинална стойност 10 лв., тегло от 23,33 г и диаметър от 38,61 мм. Първата монета ще е сребърна и ще излезе още този месец. С нея ще се отбележат 200 години от рождението на Георги Сава Раковски. Тя ще е от серията „Българско възраждане”.

През май е планирано да бъде излята сребърна десетолевка от серията "Български традиции и обичаи" на тема "Нестинарство".
 
През юни ще излезе и монета, с която се отбелязват 100 години от създаването на Националната музикална академия. Сребърна десетолевка с частично позлатяване, с която нумизматите ще се запознаят през ноември, е с образа на хан Омуртаг и е част от серията „Средновековни български владетели“.
 
Пак през ноември ще излезе в обращение и медна пара от серията „Български творци“, посветена на 150 години от рождението на композитора и капелмайстор Панайот Пипков.
 
През 2022 година в плановете на БНБ е да издаде „Два златни български лева“. От другите три монети две ще са сребърни. Едната е на историческа тематика и с нея ще бъдат отбелязани 150 години от рождението на българския революционер Гоце Делчев.
 

БНБ
БНБ

Другата е на тема „Екология“ и в нея ще бъде изобразена птицата голям гмурец, с която се обръща внимание на природното многообразие в България. От серията „Именити българи“ ще бъде излята и медна монета, посветена на 100 години от рождението на голямата българска актриса Стоянка Мутафова.
 
Новото монетосечене през 2023 година започва с отливането на сребърна пара с нанесено частично позлатяване, посветена на Цар Михаил III Шишман, с която се отдава почит на средновековния български владетел.

БНБ вдигна цените на възпоменателните монети

От серията „Българско Възраждане“ ще се емитира сребърна пара, посветена на 125-годишен юбилей от освещаването на Желязната църква в Цариград.
 
Тематичните монети, посветени на именити българи, ще намерят израз в издаването на медна пара с образа на видния представител на Самоковската художествена школа и един от най-значителните възрожденски художници и иконописци Станислав Доспевски по случай 200 години от рождението му.
 

На историческа тематика ще се отлее сребърна монета, посветена на легендата за Орфей.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg