Два златни лева пуска Българска народна банка, става ясно от „Програмата за отсичане на възпоменателни монети и отпечатване на възпоменателни банкноти през 2022 г.”,  и предварителната програма за периода 2023–2024 г., които са приети от Управителния съвет на БНБ.
Те ще се появят през юни 2022 г. и ще бъдат с лика на Паисий Хилендарски.

Догодина ще бъдат емитирани и две сребърни монети с номинал по 10 лв. Първата ще бъде пусната през януари и ще бъде по повод 150 години от рождението на Гоце Делчев.

Втората ще бъде пусната през септември, ще бъде на тема екология и ще се казва „Голям гмурец“. В края на следващата година ще бъде пусната и сребърна монета с частично позлатяване с лика на Цар Калоян. За януари 2022 г. е планирано отсичането на медна монета по повод 100 години от рождението на Стоянка Мутафова.
 
През 2023 г. и 2024 г. е планирано да бъдат пуснати по пет възпоменателни монети. През 2023 г. ще бъде пусната златна монета по повод 100 години Богословски факултет. Предвидено е и отсичането на две сребърни монети. Първата ще бъде по повод „125 години от освещаването на
Желязната църква в Цариград“.

Вижте новата монета, която пуска БНБ

Втората ще бъде на тема митология и ще се казва „Митът за Орфей“. За 2023 г. е планирано и пускането на сребърна монета с частично позлатяване от серията „Средновековни български владетели“, която ще бъде с лика на Цар Михаил III Шишман. Ще бъде отсечена и медна монета по повод „200 години от рождението на Станислав Доспевски“.

БНБ
БНБ

За 2024 г. е планирано пускането на златна монета с лика на Богородица. През същата година ще бъдат отсечени и три сребърни монети. Първата ще бъде по повод „200 години от издаването на "Рибния буквар". Втората ще бъде на тема спарт и ще бъде за леката атлетика в страната. Третата ще бъде от серията „Български традиции и обичаи“ и ще се казва „Българската гайда“.
 
За 2024 г. е планирано и пускането на медна монета по повод „125 години от рождението на Панчо Владигеров“.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg