Две нови златни монети ще пусне БНБ догодина, показва програмата на банката за отсичане на възпоменателни монети и отпечатване на възпоменателни банкноти.

Първата ще бъде емитирана през януари, ще е на от тема „Християнство“ и ще се казва „Св. Богородица – Златна ябълка“.

През юни колекционерите пък ще могат да си купят другата златна монета – „Св. св. Петър и Павел“, която ще е с номинал 100 лева.

През март 2024 г. БНБ планира да емитира медна монета „125 години от рождението на Панчо Владигеров“. Три сребърни монети също са в програмата на БНБ.

Първата е по повод 100 години лека атлетика в България и ще бъде пусната през май и ще е с номинал 10 лева. Втората монета „200 години от издаването на Рибния буквар“ ще се появи през септември, а третата -  „Българската гайда“ – през ноември.

Вдигат цените на възпоменателните монети от днес

За 2025 г. и 2026 г. банката също предвижда отсичането на златни монета – едната е „Св. Патриарх Евтимий Търновски“, а през 2026 г. такава ще бъде посветена на Св. Иван Рилски. Три сребърни монети планира БНБ да пусне  и през 2025 г., и през 2026 г.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg