Европейската централна банка трябва да възприеме гъвкав подход към лихвените проценти поради риска от ускоряване на инфлацията, заяви членът на Изпълнителния съвет на ЕЦБ Изабел Шнабел.

„Възможно е да се сблъскаме с нови ценови шокове. Затова сме в постоянна готовност и нямаме предварително определена траектория за лихвените проценти“, заяви тя, говорейки на събитие в германския град Кил.

Има шанс ЕЦБ да свали още лихвите през юли

В края на заседанието си през юни европейският регулатор намали и трите основни лихвени процента с по 25 базисни пункта. Съкращенията бяха първите от 2019 г. насам.

През май инфлацията в еврозоната беше 2,6%. Според анализатори е възможно забавяне до 2,2% през юни. ЕЦБ прогнозира, че растежът на потребителските цени ще достигне целевите 2% до края на 2025 г.

istock
istock

Като цяло инфлацията се движи в правилната посока, но процесът може да бъде неравномерен поради геополитически и други рискове, каза Шнабел. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase