Банките от еврозоната, които говорят най-много за изменението на климата, са и най-големите кредитори на замърсяващите индустрии и използват обществения шум, за да прикрият това, се казва в публикация в блог на четирима икономисти, публикувана в сряда от Европейската централна банка, предаде Ройтерс.

От години ЕЦБ се опитва, но така и не успява да принуди кредиторите да разкрият повече за техния т.нар. "климатичен риск" и заплаши да увеличи капиталовите изисквания, ако те не го направят.

"Банките, които се представят като по-екологични, дават повече заеми на "кафявите" индустрии“, се твърди в публикацията в блога след съпоставяне на публично оповестени подробни данни за кредитирането. "Няма достатъчно стимули за банките да променят своите кредитни политики", се казва още в публикацията.

 

Блогът, списван от икономист от ЕЦБ и трима учени, не отразява непременно възгледите на ЕЦБ, която контролира над сто от най-големите кредитори в еврозоната, напомня Ройтерс.

Несъответствието между комуникацията и действителното отпускане на заеми е особено вярно за нови средства за по-малки замърсители, тъй като те "минават под радара" и биха избягали от вниманието на обществеността, се казва още в блога.

екология
iStock

Банките изглежда не са склонни да отпускат заеми на нововъзникнали фирми, които потенциално биха могли да стимулират иновациите в по-чисти технологии или компании с високи емисии, които биха могли да направят бизнес си по-зелен, посочват четиримата икономисти.

В блока се казва, че кредиторите изглежда не са склонни да нарушават взаимоотношенията с клиентите и също така изглежда се страхуват, че оттеглянето на тяхната подкрепа би застрашило финансовата жизнеспособност на кредитополучателя, оставяйки ги със загуби. Това създава цикъл, в който компаниите-замърсители се поддържат жизнеспособни от банки, които искат да защитят печалбите си, запазвайки по този начин както замърсяването, така и подкрепата на банките за "замърсяващата индустрия".

"Банките с висока степен на разкриване на информация за околната среда наистина са склонни да отпускат заеми не само на кафяви кредитополучатели, с които имат ексклузивни взаимоотношения, но и на такива с ограничени възможности за финансиране и които биха изпаднали в беда, ако банковите им отношения бъдат прекратени", се казва в блога.

Вместо това банките предпочитат да поддържат фирмите живи, въпреки че очевидно им липсва както оперативен, така и финансов капацитет да преминат към по-екологични технологии, се посочва още в него.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg