Пазарът на имоти у нас е в динамично развитие в последните 10 години и въпреки високите цени много хора продължават да предпочитат да инвестират в имот, отколкото в нещо друго.

Напълно естествено, с повишаването на цените идват и по-високите изисквания на купувачите, които вече търсят качества не само в самото жилище, но и в сградата, в която то се намира.

Темата за опазването на околната среда и устойчивото отношение към природата, например вече се забелязва и на пазара за имоти. Не са малко клиентите, които искат бъдещото им жилище да е енергийно ефективно и проектирано така, че да пести ресурси, а дори и да произвежда свои собствени (например електричество от соларни панели).

iStock/Getty Images

Енергийно ефективните сгради тепърва ще стават все повече и този тип строителство ще се превръща в правило, а хората, които отсега са се ориентирали към закупуване на имот в подобна сграда, имат нужда от подкрепа в това си начинание, тъй като то носи дългосрочни общи ползи – по-малки рискове от амортизация, по-висока устойчивост и независимост от енергийното статукво.

Затова и „УниКредит Булбанк“ разработи нова инициатива при ипотечното кредитиране, насочена към нуждите и интересите на все повече клиенти към покупката на енергийно ефективни жилища. Т. нар. „Зелена ипотека“ е възможност да получите специална лихвена отстъпка при закупуване на жилище в сграда с енергийна ефективност клас А или А+, удостоверена с предоставяне на копие на сертификат за енергийна ефективност.

iStock/Getty Images

Този сертификат се издава въз основа на енергийните характеристики на сградата след завършване на строителството и преди въвеждането ѝ в експлоатация. Всички сгради, построени след 2010 година, имат енергиен сертификат или придобиват такъв след изпълнение на енергоспестяващи мерки и извършване на строително-монтажни дейности, водещи до промяна на енергийните характеристики на сградата.

Ако искате да получите сертификат за енергийна ефективност, за да кандидатствате за такъв кредит, това може да се случи на следните места - при строителната компания, построила сградата, в общината по местонахождение на сградата или в техническия паспорт на сградата.

Документът дава и допълнителни ползи, като например размерът на данък сгради, който става нулев за период от 7 години, в случай, че сертификатът е категория „А”. В случай че в сградата е изпълнена мярка за използване на възобновяеми енергийни източници, този срок се увеличава на 10 години. Ще усетите разлика и в сметките за битови услуги – те ще станат осезаемо по-ниски, докато в същото време цената на имота ще се повишава.

iStock/Getty Images

Бонус е положителното влияние върху околната среда и фактът, че живеете в сграда, допринасяща за намаляване на парниковите газове, а към това трябва да добавим и комфорта, тишината и добрия микроклимат, който едно енергийно ефективно жилище осигурява.

Ако вече сте започнали да правите проучвания на пазара на имоти и ви предстои да купите жилище, то „Зелена ипотека“ от „УниКредит Булбанк“ вероятно ще е идеален вариант за финансиране за вас и всеки друг, който иска да инвестира в „умно“ жилище с изключително ценни качества дори и в едно непосредствено бъдеще, в което природните ресурси ще стават все по-скъпи.

*Материалът е реализиран с подкрепата на „УниКредит Булбанк“.