Президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард даде сигнал днес, че излизането от ерата на отрицателните лихви може да стане факт през третото тримесечие на текущата година заради галопиращата инфлация, която принуждава институцията да действа, предаде Франс прес, цитирана от БТА.
 
Предвид сегашните перспективи вероятно ще сме в състояние да излезем от отрицателните лихвени проценти до края на третото тримесечие, посочва централният банкер на еврозоната в извадка от коментар, публикувана на сайта на франкфуртската институция. Решението за първото повишение на лихвите трябва да бъде взето през юли, добави Лагард.
 
Европейската комисия предложи още действието на строгите бюджетни правила в ЕС да остане замразено за още една година - до 2024-а на фона на икономическите последици от войната в Украйна, предаде ДПА.
 
Предложението цели да помогне на страните членки да "устоят на бурята" от руската инвазия в Украйна, каза на пресконференция в Брюксел еврокомисарят по търговията Валдис Домбровскис.

Прогнозират банките да вдигнат лихвите до края на годината

Изпълнителният орган на ЕС планираше да възстанови действието на Пакта за стабилност и растеж на ЕС през 2023 година, тъй като икономиките в блока отчетоха подобрение, но войната в Украйна поднови призивите за удължаването му.
 

istock
istock

Според документа държавният дълг и бюджетният дефицит на страните членки не трябва да превишават съответно 60 на сто и 3 на сто от брутния вътрешен продукт.
 

ЕК отмени временно правилата за дълга и дефицита до 2023 година в началото на пандемията заради големия бюджетен натиск, който страните членки трябва да поемат, за да смекчат икономическото влияние от Ковид-19.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg