Европейски банки отново търгуват с руски облигации, информира в. "Файненшъл таймс". Те следват примера на финансови институции на Уолстрийт, които вече позволяват на свои клиенти да оперират с руски дългови ценни книжа. Това стана възможно, след като Министерството на финансите на САЩ позволи на инвеститорите да продадат руските облигации, които притежават.

Глобалният пазар на руски държавни и корпоративни облигации беше замразен през юни, след като на инвеститорите в САЩ беше забранено да ги продават на вторичния пазар. Мярката е част от западните санкции срещу Русия, наложени след нейната инвазия в Украйна.

Банките у нас удвоиха печалбата си

Регулаторните органи в САЩ обаче обявиха през миналия месец, че от 22 юли в продължение на три месеца банките ще имат право да помагат на инвеститори да се освободят от руските облигации, които са придобили. Европейските регулатори също облекчиха условията, при което банките могат да помогнат на свои клиенти да продадат руските си облигации. 

istock
istock

На този фон Ю Би Ес (UBS), "Дойче банк" (Deutsche Bank) и "Барклис" (Barclays) отново позволяват на своите клиенти да продават руските дългови книжа, които притежават, пише "Файненшъл таймс", като се позовава на източници, запознати с решението на финансовите институции. Те следват примера на американските банки "Джей Пи Морган" (JPMorgan), "Банк ъв Америка" (Bank of America), "Ситигруп" (Citigroup) и "Джефрис" (Jefferies), които вече позволяват на свои клиенти да продават руски облигации.

За тези действия на финансовите институции от Уолстрийт първи съобщиха Ройтерс и Блумбърг, информира британското издание. "Файненшъл таймс" подчертава, че към началото на войната в Украйна не са били погасени близо 40 милиарда долара от държавния дълг на Русия. Половината от тази сума е била дължима към чуждестранни инвеститори.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg