Добрият пример започва от всяка проява на жест или действие, които предизвикват позитивна промяна както по отделно, така и за всички нас като общество.

Живеем в свят с изключително изобилие от възможности, невероятни предложения за различните ни потребности, но все по-често една тема ни кара да преобърнем изцяло възприятията и нагласите си и да погледнем в друга посока – тази на устойчивото развитие.

Бъдещето на планетата зависи от действията ни днес

Рационалното използване, умелото управление и опазване на природните ресурси в околната среда е ангажимент на всички нас, за да постигнем онзи баланс, който да гарантира устойчивото ни развитие.

Промяната може да бъде приобщена в част от ежедневните ни навици, като се стремим да намаляваме ненужната употреба на хартия и пластмаса, съхраняваме водата като един от най-ценните земни ресурси или използваме чанти за многократна употреба по време на пазар. Всяка стъпка, колкото и малка според нас да е тя, ще окаже положително влияние върху общата картина. И тъй като изменението на климата оказва голямо влияние върху хората и бизнеса по целия свят, темата днес е повече от всякога все по-приоритетна и налага специално внимание и концентрирани усилия.

Зелени цели за гарантирани резултати

Грижата за околната среда е основен приоритет и за Пощенска банка. Всяка година компанията провежда редица инициативи, създава устойчиви проекти и разработва финансови решения, които отговарят на новите световни тенденции и подпомагат борбата с климатичните промени. Финансовата институция управлява активно своя екологичен отпечатък и съблюдава стабилна политика за ефективност на ресурсите, добавяйки стойност в обществена полза.

Един от последните проекти на банката в тази посока е новоизграденият парк от соларни панели върху покрива на сградата на Централното си управление. Фотоволтаичната електроцентрала за собствени нужди е собща инсталирана мощност от 388 kWp, като очакванията са годишно производството на зелена енергия да достигне 432 хиляди кВтч.

В дните с интензивно слънцегреене произведеното от централата електричество ще покрива поне 30% от консумираната от сградата за едно денонощие електрическа енергия, а това от своя страна ще позволи на компанията да намали още повече въглеродния си отпечатък и да стимулира напредъка по пътя към декарбонизация. Нещо повече – на годишна база проектът дава възможност да бъдат спестени около 173 т въглища в околната среда, избегнатите въглеродни емисии биха били около 205 т, а дърветата, които би трябвало да се засадят за преработката им, са близо 300 броя.

Хоризонт от нови възможности

В последните 12 години финансовата институция полага системни и целенасочени усилия, използвайки възможностите, които зеленият преход създава в своята корпоративна и социално отговорна политика. Пощенска банка започна обновяването на служебния си автопарк с електрически и хибридни автомобили, както и изгради собствени еко зарядни станции.

От години компанията проследява и вътрешната употреба на електроенергия, вода и хартия, като се стреми към тенденциозно намаляване на обема им. За тази цел работят специализираните Зелен борд и звено „Екологичен офис“ в рамките на организационната ѝ структура.

Успешното съчетание между най-доброто от традиционното и дигиталното банкиране предоставят на клиентите на институцията достъп до иновативни и модерни канали на банкиране и продуктови решения, които още веднъж подкрепят зелената идея. Всяка година Пощенска банка реализира и разнообразни зелени инициативи, с които насърчава екологичното поведение, устойчивия начин на живот и зеленото самосъзнание.

Повече информация за стратегическата визия и устойчива корпоративна политика, както и за многопластовата политика на Пощенска банка, можем да открием на www.postbank.bg.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg