Юробанк /Eurobank/, една от четирите най-големи гръцки банки, съобщи днес, че е сключила споразумение да продаде 80 процента от разплащателния си бизнес на френската компания за разплащания и управление на транзакции Уърлдлайн /Worldline/, за да заздрави капиталовата си база, предаде Ройтерс.

Юробанк е третата гръцка банка, която прибягва до подобна стъпка и прехвърля управлението на своите ПОС терминали на друга компания. По-рано тази година това сториха Пиреус /Piraeus Bank/ и Алфа /Alpha Bank/. Подразделението на Юробанк е оценено на 320 милиона евро. Сделката трябва да бъде финализирана през втората четвърт на 2022 г.

ЕЦБ пое контрола над 5 български банки

Като част от сделката Уърлдлайн ще използва банковата мрежа на Юробанк като търговски канал, за да разпространява своите разплащателни продукти и услуги до физически и онлайн търговци.

istock
istock

Юробанк е водещ играч на гръцкия пазар на разплащания с 21 процента от общия им обем. Подразделението управлява 123 000 физически и онлайн търговци с трансакции на стойност над 7 милиарда евро.

Колко милиона за кредити раздадоха банките у нас по гаранционните програми

Споразумението с Уърлдлайн се вписва в нашата стратегия да се фокусираме върху основните си дейности, за да засилим капиталовата си база, посочи в съобщение главният изпълнителен директор на Юробанк Фокион Каравиас, цитиран от Ройтерс.

В България Юробанк оперира като Пощенска банка и е пета по активи в страната. През 2019 г. Юробанк България придоби мажоритарния дял на Банка Пиреос България, а Пощенска банка стана правоприемник и на двете банки.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg