Случаят с фалиралите банки в САЩ сега е съвсем различен от този през 2008 г., когато започна световната финансова криза. Тогава много европейски банки бяха купили ценни книжа, свързани с американски ипотеки и "заразата" се пренесе в Европа. Бяха ударени най-големите банки, които бяха в основата на ипотечния бум. В момента говорим за фалита на две или три специализирани банки.Това мнение изрази пред БНР икономистът и финансов анализатор Евгений Кънев.

Когато имаш специализиран вид депозитанти, високотехнологични и свързани помежду си, много бързо се разчува един проблем, допълни той, визирайки лавинообразното теглене на средства, довело до фалита на американските банки.
 
През 2018 г. са били намалени регулациите, свързани с надзора, поясни Кънев и добави, че така банките са се озовали без резерв, който да посрещне тези тегления.
 
По думите му свръхрегулацията на банките в Европа този път ще бъде в наша полза, защото "има прекалено много буфери срещу външни шокове". "Пазарите оздравяват. Всички акции на по-малки банки, които бяха "потънали", започват да се възстановяват", посочи Кънев, който прогнозира, че "паниката ще бъде пресечена", каза икономистът.

Има ли риск за банките след срива на SVB

Масовите акционери не са специалисти. Затова стават подобни панически атаки и е нормално да има първоначален шок, който обаче е овладян, каза експертът.
 
Швейцарското правителство, когато застане зад "Креди сюис", всичко ще се нормализира. Швейцария е по-особен случай, защото не е част от ЕС. Не съм сигурен, че отговарят на стандартите, приети след световната финансова криза, които изключително много затегнаха регулациите на банките, отбеляза още Евгений Кънев.
 
И допълни, че може да се стигне и до фалит, но парите в определен размер ще бъдат защитени и не очаква последици за масовия спестител в тази банка.

istock
istock

"Обикновено в Америка се казва, че регулаторите вдигат лихвите, докато нещо се "счупи". В Америка има по-голяма свобода, доколкото там има много повече финансови инструменти за манипулация на лихвите до определен размер. В Европа има двоен проблем. Лихвите нямат такава сила върху инфлацията, понеже тя е изцяло привнесена от войната в Украйна, тази, която се породи от електроенергийния шок. И второ – не могат да вдигат лихвите до безкрай, толкова много, както е в Америка, защото това ще усложни изключително много ситуацията на дълга в Италия и в Гърция", коментира Евгений Кънев.
 
Икономиките в Щатите и в Европа все още са над водата, подчерта той относно очакванията за навлизане в рецесия. И според него не се налага такова ударно повишаване на лихвите, както беше миналата година.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg