За поредна година Пощенска банка беше определена като най-добрата банка попечител в България. Признанието идва от престижното световно издание за капиталови пазари, управление на активи и инвестиционна дейност Global Custodian. Списанието изготвя всяка година класация на банките, предоставящи попечителски услуги, която се базира на проучване, направено сред клиентите на финансовите институции.
 
Според актуалните резултати, публикувани и обявени от Global Custodian, Пощенска банка категорично доминира и отново затвърждава лидерската си позиция, като демонстрира впечатляващи числови оценки, които са по-високи не само от тези на останалите конкуренти, но и от средните за пазара на попечителски услуги в България.
 
Global Custodian оценява общо 10 показателя, като в анализа си за изминалата година посочва, че специално в категориите „Регулации и правомерност“ и „Съхранение на активите и управление на риска“ Пощенска банка отбелязва ръст, който е забележителен дори спрямо средните стойности на глобалния пазар.
 
Това признание е изключително ценно за нас, защото то отразява мнението и отношението на нашите клиенти. Високите резултати са доказателство за успешните ни усилия да предоставим перфектната услуга, която носи максимална удовлетвореност на потребителите. За да отговорим на динамиката в сектора, непрекъснато инвестираме в иновативни технологии и развиваме професионалните качества на екипа. Възприемаме първото място в тази престижна класация като отговорност към високите очаквания на нашите клиенти и сме амбицирани да продължим да работим със същата енергия и отдаденост, за да защитим техните интереси и доверие“, коментират от Пощенска банка.
 
От 2004 г. Пощенска банка предлага пълната гама попечителски и депозитарни услуги с високо качество на местни и чужди институционални клиенти. За да обезпечи този стандарт, от 2019 г. финансовата институция разполага с нова автоматизирана софтуерна система, която напълно покрива изискванията за качество, както и структурно разделяне на процесите по обслужване на клиентите на Фронт офис звено и оперативно звено.
 
Предлаганите услуги включват съхранение на клиентски портфейли от финансови инструменти, извършване на сетълмент по операции с финансови инструменти, информационно обслужване и обработване на корпоративни събития, събиране на доходи и вземания от финансовите инструменти, контролна функция относно спазването на нормативните и други правила.
 
От 2010 г. Пощенска банка е ексклузивен представител на един от най-големите европейски депозитари – Clearstream Banking Luxembourg, и е най-голямата банка-депозитар в България − с пазарен дял от 55%, най-голям брой договорни фондове, обслужвани колективни инвестиционни схеми, а така също и достъп до капиталовите пазари в над 120 държави