Банковият сектор в еврозоната е солиден, но в момент, когато се очертава рецесия, Европейската централна банка (ЕЦБ) настоява кредитните институции да проверят очакванията си за собствен капитал преди очакваната тежка зима. Това заяви Андреа Енриа, председател на банковия надзорен орган в ЕЦБ, цитиран от Ройтерс.
 
Банките са натрупали големи резерви през последните години и се очаква да се възползват от покачването на лихвите, но очертаващото се свиване на икономиката и скока на цените на енергията могат да навредят на някои от дейностите им.
 
"Приканваме банките наистина да се съсредоточат върху концентрацията на експозиции към сектори, особено зависими от енергията и податливи на енергийни шокове", изтъкна Енриа на колоквиум в Брюксел. "Затова призоваваме банките да преразгледат прогнозите си за собствения си капитал в случай на мрачни и неблагоприятни сценарии, като ще започнем диалог с тях", допълни банкерът.

Какво ще се случи с кредити и депозити у нас след решението на ЕЦБ

ЕЦБ повиши основните си лихви общо със 125 базисни пункта в разстояние на по-малко от два месеца и се очаква да ги увеличи отново на два пъти до края на годината. Така този цикъл на втвърдяване на паричната политика ще бъде най-бързият от създаването на единната валута.
 

istock
istock

Андреа Енриа отбеляза, че банките, участващи във финансирането на търговски и жилищни недвижими имоти, както и в сферата на потребителското кредитиране, са особено изложени на нарастващите разходи по заемите, което според него оправдава по-специално внимание от тяхна страна.
 
"Освен това съществува и проблемът с експозицията към компенсацията на енергийни деривати, който установихме в последно време", допълни той.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg