На 4 декември 2019 г. официално е приключило изплащането на гарантираните влогове от фалиралата КТБ (н), съобщиха от Фонда за гарантиране на влоговете в банките.

На тази дата изтече законовият 5-годишен срок, в който хората с гарантирани влогове на стойност до 196 000 лв., можеха да си получат парите.

През изтеклите пет години са изплатени 99.8% от общата сума на подлежащите на изплащане влогове, посочва фондът. По-конкретно, той е платил общо 3.687 млрд. лв. на 112 021 вложители.

При затварянето на КТБ през 2014 г. ФГВБ разполагаше с 2.1 млрд. лв., които бяха натрупани през годините от годишни вноски на банките за сметка на потребителите на банкови услуги.

3 от най-големите финансови страхове на българите

Тъй като сумата беше недостатъчна, за да поеме фалита, фондът се наложи да изтегли заем от държавата в размер на около 1.7 млрд. лв.

Още преди повече от две години ФГВБ върна предсрочно 1.2 млрд. лв. на финансовото министерство и до 15 април 2020 г. трябваше да възстанови остатъка от 500 млн. лв. главница плюс 10.8 млн. лв. лихва.

Той е сторил това обаче предсрочно, 27 декември, съобщиха от финансовото министерство.

За петте години след фалита на КТБ банките преведоха във фонда чрез задължителните си вноски нови около 900 млн. лв.

Той обаче продължава да дължи 590 млн. лв. на Световната банка и 588 млн. лв. на Европейската банка за възстановяване и развитие по официални данни към ноември 2019 г.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg