Руската централна банка обяви днес, че повишава основната лихва от 13 до 15 на сто, което е четвъртото поредно увеличение за малко повече от три месеца, за да се справи с инфлацията и отслабването на рублата, предаде Франс прес. 

"Текущият инфлационен натиск е нараснал значително, за да достигне по-високо от очакванията на "Банк России" равнище", се посочва в комюнике на руската централна банка. 

"Вследствие на това е необходимо допълнителното затягане на паричната политика", обоснова решението си банката, чиято цел е инфлацията да се понижи от настоящите 6 на сто до "целта от 4 на сто през 2024 година".

Това увеличение е по-голямо от очакваното от наблюдателите, които залагаха на растеж на основната лихва до 14 на сто. 

Новината за повишаването на лихвата идва на фона на планираното огромно увеличение на федералните военни разходи през 2024 година (+68 на сто на годишна основа), оповестено вчера от руските депутати. 

Под въздействието на санкциите отслабването на рублата през последните месеци е било придружено и от възобновяването на покачването на инфлацията, което кара мнозина руснаци да се опасяват за покупателната си способност.

istock
istock

Основна причина е значителният спад на приходите, свързани с продажбата на въглеводороди под тежестта на санкциите и афишираната решителност на европейците да сложат край на енергийната си зависимост от Москва.

"Банк России" вече повиши основната си лихва за първи път през юли (от 7,5 на 8,5 на сто), впоследствие спешно в средата на август до 12 на сто, заради срива на рублата, и в средата на септември – до 13 на сто.

Това обаче не даде очаквания ефект – рублата продължи обезценяването си спрямо еврото и долара. 

След действията на руската централна банка рублата скочи до повече от 6-седмичен максимум спрямо долара. Към 14:08 часа българско време американският долар се обменяше за 92,6 рубли, а еврото за 97,8 рубли.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg