Не е добра идея да се въвлича БНБ в политическия процес – най-малкото по две групи от причини.

Това каза пред журналисти управителят на Българската народна банка (БНБ) Димитър Радев, след като се срещна с президента Румен Радев относно процедурата по назначаване на служебен министър-председател.

Първата са чисто съдържателни – това ще хвърли политическа сянка върху институцията и то за дълъг период от време, каза той. Според него след 2015 г. е постигната здравословна дистанция между банката и политическия процес и сили.

БНБ вдига цените на златните монети

По думите му има и редица правни причини.

"Има колизия с националното законодателство, която е очевидна, но това, за което малко се говори е, че колизия с европейското законодателство. Управителят на централната банка и неговата роля са изрично дефинирани в договора за функционирането на ЕС, протоколите към него, устава на Европейската централна банка, устава на европейската система на централни банки. Те са много експлицитни в това отношение, че не могат да се съвместяват тези длъжности", обясни Димитър Радев.

istock
istock

"Аз съм член на генералния съвет на Европейската централна банка. Етичният кодекс там изрично посочва, че управителят трябва да избягва каквото и да е участие в политическия процес и също така да прави опити да взема публични позиции извън тази на управител", коментира Радев.

Управителят на БНБ обясни, че това до голяма степен се отнася и за неговите заместници.

"С идеята да решим конюнктурен проблем ще създадем дългосрочни проблеми и това не е редно да се допуска", добави Димитър Радев.

Президентът Румен Радев се срещна с Димитър Радев, чийто пост е сред посочените в чл. 99, ал. 5 от Конституцията във връзка с процедурата по назначаване на служебен министър-председател. След връщането на неизпълнен трети проучвателен мандат за съставяне на правителство по-рано днес държавният глава обяви, че започва срещи с всички посочени в Конституцията потенциални служебни министър-председатели, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase