Как ще се ползват безплатните сметки за заплати и пенсии, предвиждат промени в Закона за платежните услуги и платежните системи, внесен от Министерски съвет в Народното събрание.

Той предвижда, когато с акт на Министерския съвет е възложено извършването за сметка на държавния бюджет на услуга от общ икономически интерес, включваща предоставянето на платежни услуги чрез платежна сметка за основни операции, със закон да се определи за тези услуги да не се начисляват такси на потребителите.

Освен това, ако в тази сметка постъпват и се съхраняват средства от трудови възнаграждения, пенсии, помощи и обезщетения по социалното осигуряване и социалното подпомагане, стипендии за ученици, студенти и докторанти и лихвите върху тях, по тях няма да се начислява такса обслужване на сметка.

Потребителят пък ще може ежемесечно да прави до три кредитни превода, включително чрез системите за онлайн банкиране на обслужващата банка, и общо до три операции по теглене на пари в брой от банкомат или ПОС на обслужващата банка, за които не се начисляват такси.

Това обаче няма да важи за теглене на пари от банкомат на друга банка, както и  за теглене на пари в брой на каса в офис на банка.

Клиентът трябва да декларира пред обслужващата го банка вида на получените средства от трудови доходи или пенсии. А при промяна на обстоятелствата потребителят да актуализира своевременно предоставената на банката информация.

Всеки клиент ще може да притежава в банка повече от една платежна сметка, различна от сметката за основни операции, пише още в законопроекта.

Какво се случва с безплатните сметки за пенсии и заплати

Припомняме, че с приемането от Народното събрание на Закона за държавния бюджет на Република България за 2023 г. бяха направени изменения в Кодекса на труда и съответно в Закона за ограничаване на плащанията в брой. С тях се въведе задължението за всички работодатели със 100 или повече наети лица да изплащат трудовите им възнаграждения само чрез превод или внасяне по платежна сметка в посочена от работника или служителя банка в страната.

istock
istock

Това пък наложи промени в чл. 120а от Закона за платежните услуги и платежните системи (ЗПУПС), които влязоха в сила от 1 септември т.г., че гражданите могат безплатно обслужване и без такси на платежна сметка за основни операции, ако в нея са доходите им от заплати,  пенсии, социални помощи, стипендии.

Редица сигнали обаче показаха, че има проблем с откриването на такава сметка, тъй като банките поставят редица изисквания и налагат тромава процедура, вместо да улеснят хората, а от това страдат най-вече пенсионерите и хората с увреждания.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg