Фондът за гарантиране на влоговете в банките тества банки, които да изплащат гарантирани влогове, ако някоя финансова институция изпадне в неплатежоспособност, както това се случи с КТБ. Това се разбира от изказване на Матей Матев, председател на Управителния съвет на Фонда за гарантиране на влоговете в банките, публикувано в бюлетина на Асоциация на банките в България.

Фондът прие нова Програма за провеждане на стрес тестове на системата за гарантиране на влоговете за периода 2022–2024 г., която е изготвена в изпълнение на изискванията на съответните Насоки на Европейския банков орган, напомня Матев. В рамките на новия програмен цикъл всички банки - членки на системата, отново ще бъдат тествани относно качеството на стандартизираните файлове на единната клиентска справка.

Областите на проверката на готовността на Фонда да изпълни задълженията си са разширени, като освен тестове на оперативния капацитет, способността за финансиране и оперативното трансгранично сътрудничество, ще бъдат тествани методът за изплащане и системите за комуникация с вложителите. Резултатите от извършените тестове през миналата година отчитат значително подобряване на цялостната оценка, включително качеството и сроковете за предоставяне на данни от банките, посочва председателят на ФГВБ.

Как са защитени парите ни в банките

В допълнение Управителният съвет на ФГВБ през изминалата година взе решение за извършване на тестове за избор на обслужващи банки за изплащане на гарантираните влогове в случай на необходимост. „На основата на натрупания опит при изплащането чрез 9 обслужващи банки на гарантираните влогове в КТБ АД, което приключи в края на 2019г., фондът актуализира вътрешнонормативната си рамка за избор на обслужващи банки, с цел сключване на рамкови договори.

Очаква се през 2023 г., след приключване на тестовете с потенциалните обслужващи банки, да бъдат подписани рамкови договори с тях. ФГВБ активно работи за актуализиране на софтуерната си система за целите на тестовете на СГД и изплащането на гарантираните влогове“, уточнява Матей Матев.

istock
istock


По думите му усъвършенстваната версия на Автоматизираната система за изплащане на гарантираните влогове спомага за намаляване на технически пропуски от страна на банките при генериране на информацията за фонда и за постигане на по-висока сигурност при извършване на тестове на системата за гарантиране на влоговете.

Към края на февруари 2023 г. наличните средства на фонда са в размер на 1.486 млрд. лв., достигайки най-високото си ниво за последните 8 години, след като почти целият му финансов ресурс през 2014 г. беше използван за удовлетворяване на вземанията на гарантираните вложители в КТБ АД, казва председателят на фонда.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg