Вложители са изтеглили 214 милиарда евро от банките в еврозоната през последните пет месеца, като изходящите потоци са достигнали рекордно високо ниво през февруари. Това сочат най-новите данни за развитието на паричното предлагане в еврозоната, публикувани снощи от Европейската централна банка и анализирани от в. "Файненшъл таймс".
 
Неотдавнашните изходящи финансови потоци показват, че на банките от еврозоната им е по-трудно да привлекат и задържат вложителите, дори преди настъпилите по-рано през месеца сътресения в банковия сектор, причинили краха на три американски кредитора и тласнали към пропастта швейцарската "Креди сюис" (Credit Suisse). Тя бе придобита от конкурента й Ю Би Ес (UBS) и по този начин спасена, благодарение на помощта на швейцарската държава.
 
През февруари спадът на вложените в банките средства се е ускорил, тъй като вложителите намалиха притежанията си в банките от еврозоната със 71,4 млрд. евро. Това е представлявало най-голямото подобно намаление, откакто има налични данни през 1997 г. Депозитите на домакинствата са намалели с 20,6 млрд. евро, също с рекорден темп, откакто има налични данни през 2003 г.

Има ли риск за банките след срива на SVB

Тегленията през периода от октомври 2022 г. до февруари 2023 г. са били на обща стойност от почти 14 трилиона евро, или 1,5 процента от влоговете в банки от еврозоната. За сравнение в САЩ през последната година вложители са изтеглили депозити на стойност по-малко от 500 милиарда долара.
 

istock
istock

Подобно изтегляне на средства от банковата система имаше във Великобритания през януари, като тогава клиенти изтеглиха 20,3 милиарда лири от банков сектор на страната. Това също представляваше максимум от 2009 г., откогато се водят подобни статистически данни.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg