10-процентен ДДС за електроенергията и компенсации за електроразпределителните дружества и Електроенергийния системен оператор - това са част от мерките, които предвижда правителството, за да не се стига до драстичен скок на тока за бита от януари.

Правителството е отправило запитване за одобрение от Брюксел, посочи премиерът Стефан Янев.

Мярката за електроразпределителните дружества и ЕСО предвижда те да бъдат подпомогнати по начина, по който се компенсират в момента небитовите потребители.

Свалят цената на тока с по-ниско ДДС

Предлага се тези енергийни дружества да получават по 110 лева на мегаватчас като компенсация за разликата между високите цени, по които купуват тока за технологичните си разходи от борсата, и ниската, която им е одобрена от регулатора:

istock
istock

"Имаме готовност, включително и със задна дата - от 1 октомври. Това ще важи и за тях. Просто чакаме уведомително писмо от Европейската комисия, което потвърждава, че тази мярка е съотносима с всички останали. Ефектът на тази мярка ще се отрази пряко в крайната цена, която ще предложи Комисията за енергийно и водно регулиране от 1 януари", каза Стефан Янев.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg