Промените в данъчните закони догодина ще обсъди Съветът за тристранно сътрудничество. Най-важната от тях е запазването на 9-процентата ДДС ставка за широк кръг стоки, които принципно се облагат с 20 на сто косвен данък.

Намалената ДДС ставка бе приета миналата година заради пандемията от Covid-19 като в нея се включват бебешките храни и пелени, автобусните превози, сервираните храни в заведенията и част от туристическите услуги, които бяха извън намаления обхват преди пандемията.

В списъка са включени още доставката на книги и печатни материали, както и ползването на спортни съоръжения. 9-процентната ставка е валидна до края на годината, а от финансовото министерство предлагат удължаването ѝ до края на епидемичната обстановка заради коронавируса.

Предлагат промени в три данъчни закона

Служебният кабинет може да внесе промените в данъчните закони в Народното събрание преди сформирането на редовно правителство, а между двете четения да бъдат направени промени, каквито представителите на парламентарните политически сили одобрят.
 

istock
istock

Освен промени в Закона за ДДС, министерството предлага допълнение и изменение в законите за корпоративно облагане, за данъка върху доходите на физическите лица и закона за данъчните складове и акцизите.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg