Ситуацията, в която работи браншът на хлебопроизводителите и сладкарите в условията на нарастващи цени на енергоносителите, е тежка и динамична, заяви пред БНР председателят на УС на Националния браншови съюз Мариана Кукушева.
 

Тенденцията за продължаващо нарастване на цените предизвиква паника на пазара и нелоялни търговски практики. Поскъпването на живата, като цяло, показва много бързо ръзвиваща се инфлация, която трябва да се овладее. По думите на Кукушева две са работещите мерки. 

Бум на фалити догодина

Първо е редуциране на държавния апарат, съкращение на държавните служители, които тежат на бюджета. Това са 1 милион души, а в бизнеса са заети почти същото число. Така излиза, че на гърба на хората в частния сектор са всички останали. В себейстойността на хляба 35% е стойността на труда на работниците.

Второто предложение 9% ДДС върху основни храни. Това ще увеличи постъпленията на преки косвени данъци, ще осветли сектора, ща освободи и средства за бизнеса, който да повиши и заплащането на хората.

istock
istock

Ако това не се направи следват фалити и сериозно буксуване на икономиката.

Хлябът ще поскъпне със стотинки, прогнозира още Кукушева и направи уговорката, че цената му отдавна зависи от търговските вериги, а не от производителите.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg