Бум на фалити на фирми догодина, очакват от Euler Hermes. Според експертите причината ще бъде оттеглянето на подкрепата на правителствата за бизнеса.

Прогнозата е, че през 2022 г. фалитите на компании ще се увеличат с 15 процента. За сравнение през през 2020 г. те намаляха с 12 процента, а през 2021 г. се очаква да намалеят с още 6 процента.

Дори и с очаквания ръст, догодина те вероятно ще останат с 4 процента под нивата от 2019 г., посочват от Euler Hermes.

На някои развиващи се пазари обаче те вече се връщат на предпандемични нива, според доклада. В много от тези страни бяха въведени отново здравни мерки за ограничаване на разпространението на вируса, но политиките за подкрепа вече не са с такъв мащаб.

В Африка броят на фалитите още тази година ще надхвърли предпандемичните нива. В Централна и Източна Европа, както и в Латинска Америка, това ще се случи през 2022 г.

Завръщане към тях се очаква и в Испания и Италия през тази или следващата година, докато в Швейцария, Швеция и Португалия ще има ръст през 2022 г., но нивата ще останат под тези от 2019 г.

В Индия се очаква плашещ ръст от 69 процента, докато за Азиатско-тихоокеанския регион като цяло повишението ще е 18 процента.

В друг доклад от компанията прогнозираха силен ръст на глобалната икономика с увеличение на БВП с 5,5% през 2021 година и 4,2% през 2022 година.

istock
istock

Те обаче предупреждават, че той ще бъде все по-неравномерен както в различните периоди, така и в различните държави. За България застрахователят запазва прогнозата си за ръст на БВП под глобалния - съответно с 3,5% и 3,8% за 2021 и 2022 година. За Еврозоната очертаващите се перспективи са 5% увеличение за 2021 и 4,2% за 2022 година.

Какво очаква бизнесът през следващите месеци

Заради затрудненията в доставките и проблемите на пазара на работна ръка, производствата ще продължат да срещат затруднения, което ще забави в известна степен ръста на глобалната търговия по отношение на обемите, посочват от Euler Hermes.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg