Има възможност за държавни помощи заради високите цени на тока, но трябва да има нова актуализация на бюджета за тази година. Това стана ясно на брифинг на служебното правителство, на който бяха представени мерките, които ще се вземат заради ситуацията в енергетиката.

Премиерът Стефан Янев обяви, че държавните енергийни дружества са на свръхпечалба и бизнес потребителите могат да бъдат компенсирани с държавни помощи заради високите цени на електроенергията, въпреки че те остават едни от най-ниските в ЕС. Само Полша има по-ниски цени от тези в България.

Янев допълни, че парите са осигурени, но ще трябва актуализация на тазгодишния бюджет през декември, както и да се заложат средства за първата половина на следващата година в Бюджет 2022:

Енергийно бедните хора у нас ще се увеличат

"Финансово парите ги имаме, но не можем да ги разпределим. Декември месец ще има такава възможност, ако парламентът направи актуализация на тазгодишния бюджет. Ако не направи, от 1 януари ще влязат в сила с новия бюджет за 2022 година", каза служебният премиер.

"Финансовият министър има възможност да изисква предварителен дивидент от производителите на електроенергия, но получавайки тези пари в държавния бюджет, той няма право да ги преразпредели. Затова говорим за актуализация за тази година. Без тази актуализация това преразпределение няма да се случи през месец декември. Но в бюджета за 2022 година ние ще заложим този механизъм да бъде валиден в първите шест месеца на годината", обясни още Стефан Янев.

Това, което е възможно да получи като компенсация бизнесът, е от 50 лева на мегаватчас, обяви още служебният премиер, а за целта и за шест месеца ще са необходими около 650 милиона лева. Ако бюджетът за тази година бъде актуализиран през декември, компенсациите ще се платят със задна дата от октомври до декември и ще има пари за първите три месеца на следващата година.

Ако не бъде актуализиран, средствата ще се плащат следващата година от януари до юни, стана ясно от изявленията в МС.

Тези шест месеца подпомагане към бизнеса, независимо дали ще започнат да текат от октомври до март, или от януари до юни, биха стрували между 600 и 650 милиона лева, пресметна финансовият министър, но още от утре обособени по-малки позиции за продажба на електричество ще се разпределят по по-справедлив начин между малките и средни фирми на пазара на електроенергия, обеща служебният премиер.

Предлагат компенсации заради скъпия ток

"Въпросните 300 мегавата буквално след техническа обработка още утре или вдругиден могат да бъдат обявени, само че не като една оферта, а като 30 оферти по 10 мегавата. Или 60 оферти по 5 мегавата. По-малки пакети ще бъдат по-лесно достъпни до директни консуматори, които ще могат да се явят на борсата да си ги купят, или на малки търговци да се избегне спекулацията големите търговци да купуват големи пакети и да ги търгуват, включително и на други пазари.

istock
istock

Друга мярка е създаването на Клирингова къща от Министерството на финансите заедно с Българската фондова борса и Министерството на икономиката. Клиринговата къща ще работи в интерес на потребителите и търговците на електрическа енергия. Тя ще балансира техните интереси, така пазарът ще стане по-гъвкав.

Краткосрочните мерки, свързани с дейността на КЕВР: Засилване на регулаторния контрол на КЕВР върху целия борсов пазара – издаване и прекратяване на лицензия, санкции при нарушаването на правилата.

Три пъти повече плащаме за газ

Стефан Янев подчерта, че енергийната ни стратегия е остаряла или не е конкретна. Той призова за експертен разговор за бъдещето на АЕЦ „Белене“, в който да участват специалистите.

Председателят на КЕВР Иван Иванов уточни, че новите мерки касаят небитовите потребители.

До края на годината цените на електрическата енергията за бита, парното и топлата вода няма да се променят, декларира шефът на КЕВР Иван Иванов. За цените след 1 януари ще се направи възможното те да не са драстично по-високи.

istock
istock

"За успокоение на гражданите на България искам да кажа, че и в следващите три месеца цените, както на електроенергията, така и на парното и топлата вода ще останат непроменени. Относно това - каква ще бъде корекцията, която ние ще извършим в нашето решение, което трябва да влезе в сила от 1 януари, както КЕВР, така убеден съм и правителството на Република България - в момента служебното правителство, още от месец ноември, ще се постараем и ще достигнем, убеден съм, до определени решения, които да намалят във възможния размер увеличението на цената - както на електрическата, така и на топлинната енергия", посочи Иван Иванов.

Как ще се отрази скъпият ток на домакинствата

Той смята, че цената на природния газ може да поевтинее след дадени заявки от Русия, че производството ще се повиши:

"Заявления, които бяха направени от президента Путин, че ще се увеличат количествата, това да доведе до намаляване на тази цена. Намаляването на цената на природния газ ще доведе не само до намаляване на цената на топлинната енергия, но ще намали и цената на електрическата енергия дотолкова, доколкото практически всички топлофикации в България работят на корегенеративен принцип и произвеждат и електрическа енергия, високоефективна, която е на твърде висока цена. Тази цена, като се намали - това ще намали общо и цената. Това са мерките, с които може да се ограничи повишаването на цената", обясни Иван Иванов.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg