Това, което се наблюдава в момента, е съживяване на икономиката и съответно покачване на търсенето на природен газ. С това се покачват и цените на световните пазари. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

По думите й към момента България има една от най-конкурентните цени на природен газ спрямо Европа. Цените на природния газ у нас са значително по-ниски от тези на борсите в момента. Това се случи благодарение на предоговорените условия по договора с "Газпром" и на договора с Азербайджан.

Тя обясни, че потребителите усещат това по цената на природния газ. Бизнесът го усеща при прегледи и анализ на цените на съседните борси.

Петкова обясни, че е било изключително важно за правителството да диверсифицира източниците на природен газ. От цената на природния газ зависи доколко конкурентноспособна ще бъде и българската икономика, уточни тя.

България има договор с Азербайджан за доставка на 1 милиард кубични метра годишно за срок от 25 години. Идеята е свързана пряко с реализацията на Трансадриатическият тръбопровод и връзката с интерконектора Гърция-България. Входната точка на доставка на азерски газ е Комотини.

istock
istock

Проектът към настоящия момент все още не е построен изцяло. Проектът трябва да бъде приключен до края на годината и бъде въведен в търговска експлоатация, посочи Петкова.

С колко газът у нас е по-евтин

Влязохме в преговори с компанията от Азербайджан, за да можем временно да променим входната точка на доставка и за радост, успяхме да го направим с колегите от Булгаргаз.

Те са явиха на търг в Гърция, спечелихме определен количества - такива, каквито позволява самата възможност на гръцката газопреносна мрежа, и сключихме допълнително споразумение на договора с Азербайджан, на база на което получаваме азерска газ към настоящия момент, каза министърът.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg