Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ утвърди цена на природния газ от 1 февруари 2021 г. в размер на 30,39 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС), съобщиха от регулатора.

За предходния януари утвърдената от регулатора цена на природния газ беше в размер на 26,93 лв./MWh.

КЕВР проведе днес закрито заседание, на което прие решение във връзка с подаденото от "Булгаргаз" ЕАД заявление за утвърждаване на цена за февруари, по която общественият доставчик ще продава природен газ на крайните снабдители и на лицата, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия.

Продават ЧЕЗ - КЕВР разреши сделката


Промяната на цената на природния газ няма да се отрази на цените на топлинната енергия и на електрическата енергия и те остават непроменени, допълват от КЕВР.



Увеличената цена на природния газ за февруари е в резултат на нарасналите цени на европейските спотови пазари, обясняват от КЕВР.

За периода 1.12.2020-27.01.2021 г. те са се увеличили с 45 на сто в резултат на високото търсене, както е било заявено на откритото заседание на 27.01.2021 г. от изпълнителния директор на дружеството Николай Павлов. Тогава той изтъкна, че цените за българските потребители ще бъдат с 15-20 на сто по-ниски от нивата на газовите хъбове в Западна Европа, тъй като общественият доставчик ще предлага количества от газовото хранилище в Чирен, количества по договора за доставки с "Газпромекспорт" и по договора за доставка на азерски газ.

Газът поскъпва всеки месец

В утвърдената цена на природния газ от 30,39 лв./MWh са включени компонента цена на природния газ на вход на газопреносните мрежи, компонента за дейността "обществена доставка" по чл. 17, ал. 7 от НРЦПГ и компонента за компенсиране на разходи по чл. 11а, ал. 2 от НРЦПГ, покриваща разходите на "Булгаргаз" ЕАД за съхранение на количества в подземното газово хранилище "Чирен" в изпълнение на задължения по Плана за действие при извънредни ситуации, се посочва в съобщението.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg