Служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков посети днес Монтана и даде брифинг на околовръстното шосе край града.

На въпрос за цената на водата в различните региони и за Монтана, където има две ВиК-дружества и две много различни цени на водата, министър Шишков отговори, че цената на водата ще расте постоянно, докато не бъде приет новият закон за ВиК и не бъдат създадени ВиК-асоциации с включване в тях на всички ВиК-дружества в регионите.

Драстично поскъпване на водата в няколко региона на страната


Той съобщи, че по проекта за закон на ръководеното от него министерство има обструкции от страна на Националното сдружение на общините в република България и до месец министерството ще реши какъв закон да предложи на парламента. Министър Шишков заяви, че не се ангажира с прогноза дали този закон ще бъде приет скоро, дали изобщо ще бъде приет и от кой парламент ще бъде обсъждан.

istock
istock

Той обаче предупреди, че колкото по-дълго се отлага приемането на нов закон за ВиК и създаването на единни асоциации по ВиК в регионите, то толкова повече цената на водата ще расте.

Той съобщи, че постоянно е в контакт с различните политически сили и ги убеждава в нуждата от нов закон за ВиК, но не е сигурен кога такъв ще бъде приет. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg