Исканията за увеличение на цените на парното са реалистични, а не трик. Те отговарят на случващото се с газа и въглеродните квоти. Тези два компонента правят над 80% от разходите на една топлофикация. Това коментира пред NOVA експертът по управление на енергията и ресурсите Боян Рашев.

„КЕВР направи възможния минимум в момента - 40%. Това означава обаче, че топлофикациите ще продължават да губят и да нямат пари за ремонти. Но държавата прави всичко възможно да защити крайния потребител и себе си”, каза още той.

КЕВР обяви колко ще плащаме за ток и парно от юли

По думите му дълги години България е била една от малкото страни с ясна ДДС политика.

„Откакто настъпи коронакризата - започнахме да правим изключения. Сега тези изключения се прехвърлиха върху всичко, свързано с енергията. Ние няма да се върнем към нормалността повече”, категоричен е Рашев.

istock
istock

Експертът коментира, че цената на тока у нас се субсидира изключително силно.

„Много малко неща могат да се направят в кратък срок. Това, което може да защити крайния потребител в България, е да сложим таван върху износа на ток. Цената в България е висока не заради вътрешния пазар, а защото ние изнасяме огромно количество ток, а цената в Европа е много висока”, обясни той.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg