В настоящата ситуация на извънредно голям ръст на инфлацията в България всяко увеличение на енергийните цени, дори и минимално, ще бъде труднопоносимо за битовите потребители. 

Това каза омбудсманът Диана Ковачева по време на обществените обсъждания в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) по повод на цените на топлинната и електрическата енергия за регулирания пазар, които ще влязат в сила от 1 юли 2022 г., съобщиха от пресцентъра на омбудсмана.

Предлагат различни цени на ток, парно и вода

„Отделният битов клиент няма право на индивидуален отказ от услугите на топлофикация. Дори да не пуска радиаторите си и да стои на студено, той задължително трябва да плати за топлинна енергия от сградната инсталация. Поради тази причина масово собствениците и ползвателите на топлофицирани жилища възприемат топлоснабдяването не като услуга, а като такса или квазиданък, чийто размер зависи от цените, определени от КЕВР“, отебеляза Ковачева.

Тя беше категорична, че социалната поносимост на цените основателно безпокои и самите дружества в топлофикационния сектор, предвид тяхната събираемост.

istock
istock

По нейните думи, предложените за обществено обсъждане повишения на цените на топлинната енергия са неаргументирани и неприемливи: за София – с 38,93%, за Пловдив – с 23,36%, за Плевен – с 48,40%, за Бургас – с 45,52%, за Варна – с 30,66%, за Враца – с 35,67%, за Велико Търново – с 45,57%, за Разград – с 51,48%, за Русе – с 32,80%, за Перник – с 47,38%, за Сливен – с 39,55%, и за Габрово – с 30,77%.

„За пореден път регулаторът не анализира ползите и недостатъците на прилагания през последните 10 години метод за регулиране на цените в сектор „Топлоенергетика“, а именно „норма на възвръщаемост на капитала“. Обръщам внимание, че прилаганият метод не е достатъчно чувствителен към качеството на предоставяните топлоснабдителни услуги за гражданите. Смятам, че е в интерес на обективната регулаторна политика да се анализират ползите и недостатъците на този метод и необходимостта от евентуална промяна“, посочи Диана Ковачева.

Токът за бита поскъпва средно с 3% от юли

По отношение на електроенергията общественият защитник подчерта, че се предвижда увеличение на цените на регулирания пазар от 1 юли 2022 г. средно с 3,3%. За клиентите на „Електрохолд Продажби“ то е 2,39 %, за „ЕВН България Електроснабдяване“  –  3,46 %, за клиентите на „Енерго-Про Продажби“ – с 4,56%.  

Според Ковачева КЕВР не е извършила корекция на необходимите приходи на електроразпределителните дружества въз основа на показателите за качество.
В институцията на омбудсмана значително са нараснали оплакванията заради лошото качество на електроснабдителната услуга, свързани с чести прекъсвания, ниско захранващо напрежение, аварии по електроразпределителната мрежа, подчерта Ковачева.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg