Енергийните експерти Васко Начев и Еленко Божков коментираха в студиото на „Здравей, България” критично високите цени на електроенергията и синьото гориво у нас и възможните изходи от ситуацията.
 
„Да се премине на регулирания пазар на ел. енергия за небитови потребители би било близко до абсурда. Да намалим износа на ток също е абсурдно. Би могло да се направят дългосрочни договори, за да има предвидимост, особено за общини и общински предприятия”, смята Васко Начев.

Според Еленко Божков въвеждането на мораториума е довел до лоша репутация на България в Европейския съюз. Това решение можело да върне небитовите потребители на регулирания пазар.

Докога ще останат високи цените на тока

Експертите са категорични, че цената на синьото гориво у нас може да се регулира като се въведе реална конкуренция на „Булгаргаз” - частни компании могат да дадат по-добра цена за внос на газ.

istock
istock

„Още през 2017 г. беше ясно, че ако „Булгаргаз” не промени поведението си на пазара, той ще бъде изхвърлен”, каза още Начев.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg