Цените на тока ще останат високи до пролетта, след което ще започне спад. Това прогнозира икономистът Атанас Пеканов пред NOVA.

Той обясни, че основният фактор за високите нива на инфлация у нас са енергийните цени, “които могат да пострадат още, ако се затегне още повече геополитическата ситуация”.

Пеканов коментира и Бюджет 2022.

“Бюджетът с така заложения дефицит за България е приемлив, според мен. България трябва да инвестира  много повече в човешкия потенциал и този бюджет е първата стъпка в тази посока”, поясни икономистът.

Бизнесът е притиснат от драстичния скок на сметките за газ и ток, плаща и за домакинствата. До кога?

“С така заложения бюджет - 3% аз не виждам проблем”, каза Пеканов.


Той обясни, че при този бюджет няма пречка за България да влезе в еврозона, защото фискалните правила не важат към този момент.

“В момента текат разговори какво да се случи с фискалните правила от догодина. Ако изискването за държавите да нямат дефицит повече от 3% се върне, това може да бъде проблем за България”, обясни икономистът. 

А на въпроса подготвя ли се нова лява партия с негово участие Пеканов заяви:

“Няма да правя политическа партия. Аз съм се върнал в нещата, в които съм експерт - макроикономика, парична политика, фискална политика, това е полето, в което аз се чувствам добре”, категоричен бе той.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg