Европейската комисия ще предложи следващата седмица мерки срещу високите цени на енергията. Това съобщи пред Европейския парламент еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсон.

Тя коментира, че ръстът на цените на енергоносителите създава неочаквана криза, която засяга целия свят и ЕС не може да остане встрани от тези събития. По нейните думи причините са няколко, включително възобновяването на икономическата дейност след първите месеци на пандемията, ограничените запаси от газ в ЕС и необичайно студената пролет тази година.

Разследване за поскъпването на газа искат пет държави

Пазарни проучвания показват, че цените са се повишили временно, но те ще останат високи до края на зимата. Спад се очаква идната пролет, посочи еврокомирасят. По думите й ако не бъдат предприети мерки, енергийните цени може да затруднят европейското икономическо възстановяване. Необходими са политически мерки, включително предоставяне на държавна помощ на по-малките фирми, заяви Симсон.

istock
istock

Според нея поскъпването на енергията не се дължи толкова на европейския подход за по-чисто производство, колкото на зависимостта от изкопаемите горива и неизбежните колебания в техните цени. Имаме нужда от повече възобновяема енергия и повишаване на енергийната ефективност, трябва да преследваме целта до 2030 г. в Европа 65 на сто от произвеждания ток да бъде от възобновяеми източници, допълни еврокомисарят.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg