България ще се превърне от износител във вносител на ток, ако не бъдат изградени нови базови мощности, които да заменят въглищните централи, които трябва да затворим в следващите години, предупреди шефът на Енергийния системен оператор. Според изпълнителния директор на АЕЦ "Козлодуй" Валентин Николов, най-реалистично през 2030 година може да се пусне нова ядрена мощност 1000 мегавата по технология на "Уестингхаус".
 
В следващите 7 години България започва поетапното спиране на 3-те базови въглищните централи в Маришкия басейн. Първа ще започне да изключва мощности още през декември. Според ЕСО не сме готови да ги компенсираме.
 
"Много е възможно при не изграждането на нови базови мощности страната ни да се превърне от нетен износител в нетен вносител на електрическа енергия", каза Ангелин Цачев - изп. директор на ЕСО пред БНТ.
 
Анализатори са на друго мнение.
 
"Не се очертава дефицит на ток дори в сценарий, в който извеждаме въглищните централи до 2030 година. Не се предвиждат абсолютно никакви периоди на недостиг дори и в само няколко часа на година. Това се случва най-вече, защото очакваме експлозия на развитие на ВЕИ източници, плюс развитието на енергийна ефективност в страната", обясни Констанца Рангелова - експерт в Института за изследване на демокрацията.
 
Според Електроенергийния системен оператор обаче, зелената енергия не може да компенсира пиковото потребление през зимата, поради зависимостта си от слънце и вятър.
 
"Предвид цялата политика на ЕС за декарбонизация към 2050 г. единствените базови мощности, които могат да бъдат изграждани, това са нискоемисионни базови мощности или ядрените мощности", каза Ангелин Цачев - изп. директор на ЕСО.
 
България е в процес на изграждане на нов реактор по технология на "Уестингхаус", нов за Европа, на площадката в Козлодуй, но процесът е дълъг.
 
"В ЕС няма такъв лиценз и лицензията ще трае години, някъде по оценка между 4 и 5 г., а самото изграждане няма да трае повече от 4-5 години, така че мисля, че 2030 г. е реалистичен период да заработи една такава ядрена централа и ние сме първите в Европа", каза Валентин Николов - изп. директор на АЕЦ "Козлодуй".
 

istock
istock

Николов предупреди, за друг проблем - компенсиране на пиково потребление през зимата и свръхпроизводство на зелена енергия през лятото, заплашва системата от срив.
 
"Изгубим ли тези централи, целият регион ще бъде заплашен от липса на балансираща енергия. Мисля, че трябва да се подготвим много силно и даже сме закъснели в тази връзка какво да направим за балансирането и овладяването на цялата енергийна система. Не сме готови", обясни той.

Денков: Токът няма да поскъпва до средата на 2024 г.

Анализатори предлагат решение:
 
"Системата може много лесно да бъде балансирана чрез внос. Също така ВЕИ мощностите в тяхното пиково производство всъщност ще доведат до много голям износ", смята Констанца Рангелова - експерт в Института за изследване на демокрацията.
 
От ЕСО не са съгласни:
 
"Това, което сме направили като разчет, е най-добре газови централи да бъдат изградени в района на София, разбира се, в района на Марица-изток и в района на Североизточна България, които да осигурят маневреността в нашата енергийна система", каза Ангелин Цачев - изп. директор на ЕСО.
 

istock
istock

Изграждане на паро-газова централа в Маришкия басейн беше заложена в първия вариант на Плана за възстановяване и устойчивост. След няколко редакции, тя беше заменена от батерии за съхранение на ток, произвеждан от ВЕИ.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg