Може ли е новият кабинет да намали цените на тока за бита и бизнеса и как планира да го направи? Цената на парното в София да скочи с 30% от първи януари, искат от КЕВР. Защо се стигна до това предложение? По тези въпроси дискутираха в ефира на „Здравей, България” енергийният експерт Еленко Божков и Мартин Владимиров от Центъра за изследване на демокрацията.
 
„Последното редовно правителство и тогавашния парламент заложиха две бомби в един член – чл. 100 от Закона за енергетиката. Двете бомби са това, че от пазара трябва да се купува всичката енергия. Освен това т.нар. енергия за технологични разходи също трябва да се купува и продава от пазара. Това води до невъзможност да се реагира по някакъв начин, когато на пазара цената на ел. енергията се повишава, както е сега”, обясни Владимиров.
 
Негов анализ показва, че е напълно възможно цената за бита да не се увеличава, без да се пипа законът. Според него начинът е да се увеличи енергията за регулирания микс с около 2 млн. мегаватчаса и да се намали същата енергия от двете американски централи, защото тя е по-скъпа. Така щял да се получи микс. Това решение ще бъде предложени на премиера.
 
„По принцип КЕВР е независим регулатор и нейните решения не бива да се взимат под натиск от властта. От тази гледна точка аргументите за член 100 от Закона за енергетиката са малко странни, защото това е пътят към либерализация за пазара. Ние сме поели ангажимент към ЕК да синхронизираме българското законодателство с европейското, отлагаме тези промени от години.

КЕВР обяви с колко предлага да поскъпнат токът и парното

Явно за пореден път ще има намеса на държавата. Трябва да се има предвид, че живеем във времена, в които наблюдаваме повишение на цените на природния газ и електроенергията в цяла Европа. КЕВР донякъде си върши работата като регулира цената нагоре, защото по веригата ще има много губещи предприятия, ако цената не се повиши”, смята Божков.
 

istock
istock

Според енергийният експерт КЕВР е успяла да задържи цената на по-ниски нива от реалните пазарни стойности. Той е очаквал повишението да е по-високо. За Божков не е ясно защо продължава да се дава субсидия от 4 лв. за мегаватчас на ТЕЦ „Марица  - Изток” 2,  която можела сама да си компенсира разходите, както и да бъде на печалба.
 
„Още по-неясно е, защо, въпреки указанията на ЕК, договорите с двете американски централи не са прекратени. Те трябваше да бъдат прекратени още през май”, добави Владимиров.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg