Неприятни изненади с априлските сметки за парно в София провокираха омбудсмана Диана Ковачева да поиска извънредна проверка в "Топлофикация – София".
 

Април е пълен отоплителен месец, но не е по-студен отколкото други зимни месеци. За гражданите е необяснимо защо сметките са по-високи, изтъкна пред БНР Диана Ковачева. Тя посочи, че е получила множество жалби и сигнали от граждани.

Количеството произведена топлинна енергия за април е най-ниското от началото на годината, уточни тя.

Проверка в „Топлофикация-София“ заради сигналите за високи сметки

Ковачева припомни случая с погрешно начисления ДДС през миналата година.

"Предстои моментът, в който ще започнат да излизат изравнителните сметки. Наистина е много важно да има проверка. Хората не могат да направят проверка какво количество топлинна енергия подава до сградата "Топлофикация", коментира омбудсманът.

"Хората имат съмнения. Не виждам никакъв проблем в това, че съм поискала проверка."

istock
istock

Предлаганите от топлофикационните дружества цени са скандално високи, смята още Диана Ковачева.

Има две жалби, откакто са излезли фактурите, съобщи омбудсманът на столичната "Топлофикация" Деян Дянков пред БНР, като напомни, че това са прогнозни сметки.

Топлофикации в страната поискаха шоково поскъпване на парното

Всички месеци от декември до март бяха по-топли в сравнение със сезона 2021-2022 г. През април миналата година средномесечната температура е била 10,5 градуса, а тази година през април е била 9 градуса - това увеличава корекционния коефициент, каза той.

"Най-добре е да се мине към реален месечен отчет, да се отчита реално месечното потребление, подчерта Дянков. Така по думите му ще забравим веднъж завинаги за прогнозните сметки и корекционните коефициенти.

Ако някой има съмнение за високите си сметки, да се обърне директно към дружеството или към обществените му посредници, призова омбудсманът на столичната "Топлофикация". 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg