Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до служебния министър на енергетиката Росен Христов и председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов, в която поиска извънредна проверка на „Топлофикация София“ ЕАД заради необосновано високите сметки за парно, които получиха столичани за прогнозно потребление през април.

Гражданите се жалват, че фактурираните суми за този месец са по-високи, отколкото за типично зимните месеци декември 2022 г. и януари 2023 г. и искат по-ефективен контрол от страна на компетентните държавни институции, с цел установяване на причините за формирането на неочаквано високите сметки, и в случай че бъдат установени грешки или нарушения - за коригирането им.

По-високи сметки за парно за април

„Отчитам продължителността на предоставяне на топлоснабдителната услуга в София през април 2023 г., както и значително по-високите цени на топлинната енергия за битовите клиенти в столицата в сравнение със същия период на 2022 г. В същото време обръщам внимание, че потребителите нямат възможност сами да извършат проверка дали топлофикационното дружество изпълнява всички свои задължения във връзка с правилното определяне на термохидравличните режими за постигане на минимални разходи при производството и преноса на топлинна енергия до сградните инсталации, както и относно температурните режими, техническото състояние, настройката и управлението на абонатните станции, които осигуряват централното топлоснабдяване на съответните сгради – етажна собственост“, пише омбудсманът.

istock
istock

Проф. Ковачева обръща внимание, че „Топлофикация София“ е публикувала на сайта си на 9 май 2023 г. данни за размера на произведената и подадена топлинна енергия за м. април 2023 г., които показват, че количеството произведена топлинна енергия за м. април т.г., в размер на 353 370 MWh, е най-ниското количество от началото на годината досега. За сравнение, данните за м. януари 2023 г. показват произведени 551 838 MWh, за м. февруари 2023 г. - 528 684 MWh, за м. март - 440 128 MWh. Омбудсманът посочва, че е съвсем разбираемо очакването на всички битови клиенти на столичната топлофикация - прогнозните сметки за м. април да бъдат най-ниските от началото на годината.

Топлофикации в страната поискаха шоково поскъпване на парното


„Смятам за важно да отбележа нормативното изискване за поддържане на съответствие между подаваните количества топлинна енергия и потребностите от топлинна енергия в сградите - чл. 12 от Наредба № Е-РД-04-1/12.03.2020 г. за топлоснабдяването и чл. 5 от Общите условия за продажба на топлинна енергия за битови нужди от „Топлофикация София“ ЕАД на клиенти в гр. София.

В подкрепа на тези очаквания са и данните, публикувани от „Топлофикация София“ ЕАД за средномесечната температура на атмосферния въздух, както следва: за м. януари 2023 г. +3,9°C; за м. февруари 2023 г. +3,2°C; за м. март 2023 г. +7,1°C; за м. април 2023 г. +9,0°C“, аргументира се общественият защитник с настояване за проверка.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg