Клиентите, които топлофикациите съдят за неплатени сметки, няма да могат да получат пари за парно със задна дата заради по-ниската цена на природния газ от август.

„Много е важно да не съм задлъжнял след 5 август 2019 г. защото трябва да се прекратят производствата. Топлофикация трябва да влезе в споразумение със своя клиент и да прекратят съдебните спорове, да има взаимно прихващане на задължения. Няма как да завеждам пари срещу длъжник, след като и аз му дължа пари", обясни проблема председателят на Комисията по енергетика Валентин Николов.

По думите му след два месеца вече всеки трябва да знае каква сума ще му бъде възстановена.

"Парите вече са по сметките на "Булгаргаз", но това са надвзетите пари на всеки един субект, търгувал с "Булгаргаз", това са пари на нейните клиенти", обясни той пред БНР. Той уточни, че те са близо 200 милиона лева (с ДДС).
 

Парламентът ще заседава извънредно днес, за да гласува промените в Закона за енергетиката. Окончателните текстове трябва да регламентират правилата и сроковете, по които "Булгаргаз" ще връща сумите по договорите, сключени с клиенти, за да влезе в сила намалението на цената на газа от 40%, договорено с "Газпром".

Промените предвиждат да бъдат върнати парите за газ на хората, които ползват синьо гориво и на бизнеса. Очаква се в рамките на месец Комисията за енергийно и водно регулиране да определи нови цени на газа и парното със задна дата от 5 август миналата година до 31 март на тази.

По-евтин газ с 40% от април

Със законопроекта задължаваме КЕВР всеки един месец, след 5-и август, да излезе с ценовите решения на база искането на "Булгаргаз", които е предоставил на КЕВР", уточни Николов и добави, че така "Булгаргаз" ще има реперите, според които ще знае на кого колко да връща:
 
"Първо на регулирани - газаразпределителни дружества и топлофикации - до 31-ви март 2020-а, второ - на тези, на които като доставчик е доставила гориво за фирмите до 31-ви декември 2019-а година.
 

istock
istock

Николов посочи, че исканията на "Булгаргаз" вече са внесени в КЕВР и вече са започнали изчисленията колко пари да бъдат върнати на крайните клиенти:
 
"Всеки един клиент трябва да бъде известен какви пари има да получава от съответното дружество. След това с първата сметка трябва да приключи прихващането на парите. Ако това не е достатъчно - с всяка следваща сметка ще се прихваща още, докато приключи съответното компенсиране", изтъкна той.
 
Пари на ръка ще се дават само на онези, които са приключили получаването на услугата - примерно вече не са клиенти на Топлофикация, но ползвали парно в по-ранен период.
 
 За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg