Парите за парно, които са били надвзети със старите сметки от началото на отоплителния сезон, ще се приспадат от бъдещите фактури.

Това заяви председателят на енергийната комисия в парламента Валентин Николов.

„Булгаргаз“ обяви, че ще връща пари на своите клиенти – топлофикациите за периода  от август до края на март заради новия договор с „Газпром“, който предвижда по-ниска цена на газа със задна дата.

Топлофикационните дружества са задължени да компенсират от своя страна своите клиенти. „В съответната сметка - изравнителна или потребителска – на отделен ред клиентите ще получават информация за размера на компенсацията.

Ако тя е по-голяма от първата сметка, ще се приспадне и от втората или третата - до момента, когато тази сума бъде изравнена“, обясни Николов. 

„Вие няма да плащате до момента, докато бъде изравнена сметката, и ще знаете, разбира се, какъв размер е тя, защото ще бъде изписано като отделен ред“, допълни той.

Според него към този вариант се прибягва, защото връщането на пари би било много по-сложно за осъществяване.

По-евтин газ с 40% от април

За целта трябва да се направят промени в преходните разпоредби към Закона за енергетика.

Те  ще бъдат направени навреме, тъй като предложенията вече са били изпратени до всички заинтересовани страни, които да могат да изразят становище, уточни председателят на енергийната комисия.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg