40,49% по-ниска цена на газа поиска "Булгаргаз" от 1 април. Компанията внесе в Комисията за енергийно и водно регулиране за цена за април от 26,21 лв. за мегаватчас (без цени за достъп пренос, акциз и ДДС). 

В сравнение с утвърдената за първото тримесечие на 2020 г. тя е по-ниска   със 17,83 лв., или с 40,49%, се казва в съобщението на „Булгаргаз“. 

Предстои регулаторът да утвърди и по-ниска цена на парното и топлата вода от април. Според експерти намалените трябва да е с около 27%.

Намалението на цената на газа се дължи на успешно приключилите преговори на “Булгаргаз”  с  “Газпром eкспорт” за предоговаряне на механизма на ценообразуване на доставната цена за България.

На 2 март  “Булгаргаз” и “Газпром eкспорт” подписаха допълнение към договора за доставка на природен газ, с което беше договорен новият механизъм за ценообразуване на доставната цена по хибридна формула, включваща петролна компонента и хъбова индексация (пазарна), която е преобладаваща във формулата.

istock
istock

Преговорите между двете компании за преразглеждане на цената се проведоха при условията на „механизма за преразглеждане на цена“, заложен в ангажиментите, поети от “Газпром eкспорт” пред Европейската комисия по антимонополното дело срещу руската компания за доставки на газ  в Централна и Източна Европа.

Връщат пари за парно, само ако се промени законът

Допълнението влиза в сила от 1 март 2020 г.,
като ценообразуването занапред ще е на месечна база.

Работна рупа към Министерство на енергетиката обсъжда как ще се връщат пари на потребители на парно и газ със задна дата.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg