С 40.3% ще е по-ниска цената на руския природен газ за България със задна дата от август миналата година.

Това съобщи на извънреден брифинг в Министерския съвет премиерът Бойко Борисов.

Договорът е получен подписан днес от руската газова компания "Газпром", което е символично.

Енергийният министър Теменужка Петкова заяви, че преговорите са били дълги и с помощта на Европейската комисия. И вследствие на делото на ЕК срещу "Газпром".

Шефът на "Булгаргаз" Николай Павлов заяви, че ще внесат в Комисията за енергийно и водно регулиране предложение за намаляване на цената на природния газ от 44 лева за мегаватчас на 26 лева и то със задна дата от август 2019 г. до февруари и от март нататък.

istock
istock

До един месец компанията ще може да изплати на клиентите си около 150 млн. лева от промените на цената със задна дата.

"Булгаргаз" и "Газпром" договориха хибридна формула. Ценообразуването вече ще бъде на месечна база. Преговорите бяха трудни и продължителни, но българският пазар вече на практика е либерализиран", каза Павлов.

Ще поевтинее ли парното в София

"Днес можем да кажем, че е хубав ден за българската енергетика и икономика. Постигнато е едно безпрецедентно намаление в цената на природния газ.

На практика опровергаваме всички говорители, които говореха, че не сме предоговорили цените", заяви от своя страна енергийният министър Теменужка Петкова.

Петкова обясни, че във формулата за определяне на цената на газа освен петролната компонента, се включва и борсовата цена на европейския газ на европейските борси.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg