БЕХ, включително "Булгатрансгаз" и "Булгаргаз", са подсигурили непрекъсваемост на алтернативните доставки на природен газ и това означава, че не следва да очакваме ограничителен режим, заяви на брифинг днес министърът на енергетиката Александър Николов по повод очаквано спиране на руските газови доставки.

"С ЕК оставаме в комуникация и по-късно днес ще има нова експертна среща за следващи стъпки. България не е единствената държава, която поддържа тази позиция. От вчера в същата ситуация са Полша и Литва".

Очевидно е, че в момента природният газ се използва повече като политическо и икономическо оръжие във формат на водената война, а не в правно-търговско отношение", отбеляза Николов.

Ще плащаме по-скъп газ

Министър Николов съобщи и предисторията на случилото се - в началото на април е получено писмо от "Газпром експорт" за начина на плащане – на 1 април, своевременно дружествата под шапката на БЕХ, са предприели абсолютно всички необходими мерки, за да се подсигурят количества. Включително спиране на добива от Чирен, съответно подсигуряване на по-дълъг период за консумация, както и алтернативни доставки.

Вследствие на полученото писмо е поискано правно становище по съществуващия договор и съответните рискове при приемане потенциално на исканото от страна на "Газпром експорт". В писмото от "Булгаргаз" до "Газпром експорт" са поискани допълнителни разяснения, които да минимизират съответните рискове от попадане в неизпълнение от страна на "Булгаргаз".

Следва второ писмо от "Газпром експорт" – разяснение по зададените въпроси от наша страна няма, посочи Николов и допълни:

Поискали сме правно становище – по съществуващия договор и отговорът на това становище ясно аргументира рискове и потенциално изпадане в неизпълнение и нарушаване санкциите на ЕС към Русия", каза Александър Николов

"МЕ своевременно информира и ГД "Енергетика" в ЕС.

Предложената от руската страна двуетапна процедура на плащане крие значителни рискове – на практика бихме загубили контрол на парите си след извършване на плащане в щатски долари, както е по договор и би било изложено на риск от нарушаване на задълженията си в резултат неизпълнение от страна на руската банка, която би била отговорна за конвертирането – превалутирането – на съответните суми в рубли.

Имаме ли достатъчно газ, след спирането на доставките от Русия

"Булгаргаз" е дългогодишен и лоялен партньор по настоящия договор, плащанията по него са регламентирани в щатски долари, подчерта още министърът и допълни, че "недоставянето на съответните количества от страна на "Газпром експорт" при очевидно изпълнение на всички договорни отношения и задължения от страна на "Булгаргаз" поставя "Газпром експорт" в текущо неизпълнение по съществуващия договор за доставка на природен газ", каза още министърът на енергетиката.

България спазва общата позиция на ЕС по отношение на едностранно наложени изисквания, които са в противовес със съществуващия договор и наложените вследствие на военната агресия санкции, изтъкна Николов.

В правно-търговско отношение българската страна няма никакви нарушения, допълни той.

Към момента доставките за критичните дружества са гарантирани минимум за 1 месец.

"България е лоялен партньор към всички съседни държави, България не е Русия, когато имаме възможност ще помагаме на всички съседни държави" каза още министърът в отговор на въпрос за евентуално намаляване на транзита за Сърбия през нашата страна.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg