От май природният газ може да поевтинее с повече от предвижданите 7 процента.

Причината е сривът от последните дни на цените на петрола и дериватите му на световните пазари.

На откритото заседание на енергийния регулатор стана ясно, че новите изчисления ще бъдат представени на 1 май, така че да отразяват максимално точно движението на цените, обясни изпълнителният директор на "Булгаргаз" Николай Павлов.

В заявлението на "Булгаргаз" от 10 април е посочено, че общественият доставчик предлага да продава природен газ на крайните снабдители на природен газ и на лицата, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия, в размер на 23,52 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС), което е намаление в сравнение с действащата цена с 1,68 лв./MWh или с 6,67 процента.

Действащата в момента цена за април е 25,20 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС).

Нашето предложение ще бъде за още по-голямо намаление на цената на природния газ за месец май, каза Павлов.

Председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов допълни, че ако  се следи движението на цените на спот пазара, това се констатира, особено в последните 10 дни.

Проверяват „Топлофикация“ за надписани сметки за парно

Цената на природния газ за следващия месец ще бъде окончателно решена на 1 май от 14.00 часа
на закрито заседание на КЕВР, съобщи председателят на регулатора Иван Иванов.

Предстои да стане ясно дали и с колко ще поевтинеят и парното и топлата вода като резултат от намалението на цените на природния газ от май.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg