Нова цена на тока от 1 юли предлагат електроразпределителните дружества у нас.

От заявлението на Енерго – Про до КЕВР става ясно, че предложеното крайно увеличение за потребителите на регулирания пазар е намалено спрямо начално обявеното  от 1.83% на 0.98%.

Понижението се дължи на значителното спадане на цената на електрическата енергия, търгувана на Българската независима електроенергийна борса през последните два месеца преди подаване на заявленията, обясняват от енергийното дружество.

За всички останали участници на регулирания пазар изменението на крайните цени е изчислено при  действащите условия. В случай че КЕВР одобри предложението на дружеството, цената на мрежовите услуги на електроразпределителното дружество би се променила с 0.71%, уточняват от Енерго – Про.

istock
istock

От ЕВН България предлагат дневната тарифа да стане 0,13334 лв./кВтч. (без ДДС), а  нощната - 0,05331 лв./кВтч. (без ДДС) за битовите клиенти на регулиран пазар в Югоизточна България от 1 юли 2020 г.

Така, ако го съотнесем към месечното потребление на едно средно домакинство в Югоизточна България (200 кВтч. дневна енергия и 70 кВтч. нощна енергия), това би довели до минимално намаление на стойността на тази фактура от сегашните 53,32 лева (с ДДС) на 53,28 лева (с ДДС), изчисляват от дружеството.

Как ще се отразят на сметките новите цени на парното и топлата вода

Освен минимално поевтиняване на тока, от ЕВН предлагат поскъпване на парното, въпреки намалението на природния газ с над 40%. Компанията предлага цената на топлинната енергия в Пловдив от 1 юли 2020 г .да бъде 107,55 лв./МВтч. (без ДДС).

До момента не  е ясно какво предвижда ЧЕЗ за цената на тока от 1 юли.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg