До седмица трябва да има нови, доста по-ниски цени на парното и топлата вода. Това ще стане месец преди края на отоплителния сезон и в условия на карантина, което поставя редици въпроси.

Електроенергийните дружества в страната работят нормално

"Електроенергийните дружества са подготвени за работа при зимни условия. Към настоящия момент има съобщения за няколко изключвания, които са на електрозахранването по Северозападна България. Колегите от ЧЕЗ докладваха, че навсякъде са изпратени работни и ремонтни екипи и до края на работния ден ще бъдат отстранени всички възникнали аварии вследствие на снега", увери пред БНР Иван Маринов - директор на дирекция "Сигурност на електроснабдяването и управление при кризисни ситуации" в Министерството на енергетиката.

Потреблението на ток е обичайно. Има мощности да се поеме по-голям товар. Очаква се цената на парното и топлата вода от 1 април да бъде с 25% по-ниска.

КЕВР: Губим над милиард, ако хората не плащат сметки

Към нула часа на всяко първо число от месеца общите топломери в абонатната станция запомнят показанията на топломера. В първите дни на всеки месец служителите отчитат в абонатните станции показанията на топломера.

istock
istock

"Отчетите се извършват с преносими терминали, така че да няма абсолютно никакви съмнения за невидяна цифра или неправилно записано показание и оттам директно се предават в общата операционна система", изтъкна Елизабет Павлова, говорител на "Топлофикация София".

В наредбата за топлоснабдяване е посочено, че в срок до 10 юли всяка година се извършва отчет на уредите за дялово разпределение. В срок до 15 юли се изготвя общата изравнителна сметка и индивидуалната сметка на клиентите.

Вижте с колко поевтинява парното и топлата вода от април

"В наредбата за топлоснабдяване ясно е посочено, че тогава, когато е невъзможно да бъде направен месечен отчет за тези фирми, т.е. има разминаване между отчетите, които са в домовете по отоплителните тела и отчетите, които са в топломера на абонатната станция, се преминава към годишна изравнителна сметка. Т.е. там, където няма възможност за дистанционен отчет явно е, че ще се премине към годишна изравнителна сметка, а това ще бъде, пак подчертавам, до 10 юли", поясни Иван Маринов.

Когато има различни ценови периоди в рамките на един отчетен период, при изготвяне на годишните изравнителни сметки индивидуалните клиенти усещат всяка промяна на цената на топлинната енергия. Отчетният период е от 1 май на едната година до 30 април на следващата година.

Топлофикация дере с 6 бона за необитаемо жилище
в. Монитор

"Цената, месечната, която идва, на топлинната енергия, на база прогнозната консумация, тя е по цената,  действаща към съответния период. Т.е. от първи април, ако се промени цената, веднага въпросната прогнозна сметка ще бъде съобразена с тази намалена цена. Тогава, когато се направят годишните изравнителни сметки, вече реалните показания на всеки един уред за дялово разпределение и съответно консумация на топлинна енергия от всеки отделен имот, ще бъде съобразена и с по-задния период", посочи експертът.

По-евтин газ с 40% от април

Обсъжда се отлагане на отчитането на потребената топлинна енергия и топла вода заради заразата от коронавирус, заяви Милена Стоянова, управител на най-голямата фирма за дялово разпределение - "Техем".

Сметките ще бъдат изчислени по действащите цени към съответния период

"Клиентите с дистанционно отчитане трябва да бъдат спокойни, при тях не е необходимо нищо да се прави, ние така или иначе ще отчетем уредите извън сградата и за тях няма никакъв риск, нито необходимост да осигуряват достъп. За всички онези наши клиенти, които са на месечно отчитане и това са основно градовете Пловдив, Плевен, Русе, те традиционно получават месечен отчет и месечна сметка, за тях сме създали организация за самоотчет. На всички сгради са поставени съобщения за условията за самоотчет. Телефонни линии сме открили допълнително, така че клиентите да могат да си оставят данните, публикували сме на нашия уебсайт информация как точно да направят самоотчета си и какво е необходимо за това", допълни Стоянова.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg